Carl Johan De Geer på Kulturen i Lund

0
307

Carl Johan De Geer (född 1938) har länge varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Han har verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare, men från början var det textilformgivare han ville bli.  I sommar visas utställningen ”Carl Johan De Geer – Den stora  missuppfattningen” på Kulturen i Lund.

På 1960-talet började De Geer trycka stormönstrade expressiva tyger i starka och kontrastrika färgkombinationer. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar.

– Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning, säger han.

Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med De Geers fotografier från samma tidsperiod. Här visas också filmer där Carl Johan De Geer berättar om sin inspiration och produktion.

Utställningen är producerad av Bildmuseet i Umeå. Den visas på Kulturen i Lund t o m 30 augusti 2020.

Foto: Nelly Hercberg. Text: Maria Bohlin.