Körsbärsgården

0
251

”En större konsthall har glidit upp mot Storsudrets havshorisont. Utan att vi egentligen förstått hur det gått till. Och nu ligger skeppet för ankar där . . . En vit skapelse som utan att förhäva sig lyckas flyta på heden, foga in sig i gotländsk byggnadstradition och mäta sig med världen utanför.” (Ingela Lind)

I Sundre på Gotlands sydspets ligger Körsbärsgården. Här har Marita och Jon Jonsson låtit bygga Konsthall, Skulpturgalleri och Paviljonger omgivna av en Skulpturpark som öppnar sig mot den omgivande naturen och havet. Här visas svensk och internationell samtidskonst. I Skulpturparken, som är under uppbyggnad genom dess vänförening finns idag fyrtiotalet permanenta verk.

Konsthallen brukar kallas Gotlands Louisiana och rymmer 750 kvadrameter utställningar och en stor skulpturpark mot havet i söder. I år visas en installation av glasblåsaren Jennie Olofsson och fotograf Kalle Melander Svart Skog,  En temautställning med kvinnliga konstnärer Eurydikes systrar, med bland andra Klara Kristalova och Cajsa von Zeipel, en retrospektiv utställning om Björn Erling Evensen, keramik av Per Hammarström, ett urval stora krukor av Eva-Marie Kothe samt en utvald elev från Konstfacks avgångsutställning.

I den permanenta samlingen återfinns verk av Maria Miesenberger, Cajsa von Zeipel, Fredrik Wretman, Lars Olof Loeld, Eva Lange, SIMKA, Dan Wolgers, Klara Kristalova, Anna Bjerger, Shiro Tsujimura, Sadaharu Horio och Evensen.

Körsbärsgården är en plats för samtidskonst, arkitektur, litteratur, musik, och dans som utmanar vaneseendet och får besökarna att stanna upp, reflektera och dela sina insikter med andra. En plats i samklang med naturen och med hållbarhet som grundidé. Barnens Konstskola, tio sommarkurser för små och stora barn pågår med pedagog, utställande konstnärer och forskare och kretsar i år kring hållbart liv.

Särskild gäst i sommar är Mattias Käll med sin lilla utställning om matsvinn, So sad to see you go – allt jag slängde under ett år.  En ny paviljong visar engelske Street Art-konstnären Pure Evil.

Foto: Körsbärsgården.  Text: Redaktionen.