Roadtrip till de sörmländska slotten

0
523

Slotten som tronar på den sörmländska landsbygden bjuder på historia, matupplevelser, visningar och aktiviteter för både små och stora. Här hittar du nio av dom, väl värda att besöka. Tack vare korta avstånd passar det perfekt om du är sugen på en längre utflykt med flera slottsbesök på en och samma dag.Vi har packat picknick-korgen, filten och paraplyet för att ge oss av på en riktig Sverige-sommar. Vi reser runt med bil, men i många fall funkar det lika bra att åka kollektivt. Häng med på en härlig resa till de fantastiska sörmländska slotten!

Tullgarns slott

Ett av våra kungliga slott. Vi hittar det på knapp en timmes bilresa från Stockholm. Här finns under nuvarande omständigheter ett café och en fantastiskt fin slottspark att fika och leka i. Hela slottet är också vackert att beundra från utsidan.

Gripsholms slott

Tronar upp framför Mälaren i vackra Mariefred. Här har kungar härjat sedan Gustav Vasas tid. Slottet öppnar upp för besökare den 1 juli och här kan vi se fina gemak från vasakungarnas tid och en välbevarad 1700-tals teater. Vill man stanna över natten finns flera trevliga boenden i närheten.

Stora Sundby slott

Ett otroligt vackert slott vid Hjälmaren. Sitt nuvarande utseende fick slottet på 1840-talet. Slottet är än idag en privatbostad men här finns en vacker slottspark att besöka och under sommaren håller också caféet i det gamla orangeriet öppet för besökare.

Ericbergs slott

Mitt i Sörmland och är privatägt. Det vackra, stora, barockslottet är en häftig upplevelse att se. Här finns också en slottsbutik med begränsade öppettider.

Säfstaholms slott

Nyrenoverat och planerar en storslagen öppning under hösten. Här kommer man hitta museibutik, fik, utställningar och mycket annat. Sväng förbi på din roadtrip och känn de historiska vingslagen.

Sparreholms slott

Ett sött slott i Flens kommun. Här samsas tre olika museer; bilmuseet, vagn-museet och tekniska museet, alla värda ett besök! Det är inte möjligt att göra besök inne i själva slottet.

Södertuna slott

Strax utanför Gnesta ligger Södertuna slott. Hit anländer vi som som weekend-gäster. Det går också bra att besöka slottets park och beundra utsikten över Frösjön. Slottet härstammar redan från medeltiden men är tillbyggt under 1600- och 1700-talet.

Nyköpingshus

Häng med på sommarens utomhusvisningar på Nyköpingshus, här berättas om bränder, bröder och gästabud. Särskilda visningar anordnas för familjer. Självklart passar vi också på att besöka slottets utställningar i Kungstornet.

Stjärnholms slott

En avkopplande miljö med närhet till Östersjön och en skulpturpark att strosa i. På söndagar serveras söndagsmiddag i slottets matsalar. Här finns även en liten museibutik och möjlighet till övernattning.


Foto: Pierre Pocs
Text: Jorun Ingre