Gävle Symfoniorkester inleder säsongen med begränsad publik och livestream

0
208

Det bjuds på en försiktig inledning av säsongen med begränsad publik och livestream. Höstsäsongen inleds den 4 september och kommer på grund av den rådande pandemin att innehålla en hel del förändringar. Dirigenterna och solister medverkar enligt plan under förutsättning att inga ytterligare reserestriktioner tillkommer.

Gävle Symfoniorkester arbetar med säkerhetsavstånd mellan musikerna. Det innebär att hela orkestern inte alltid ryms på Gevaliasalens scen. Till följd av detta kan programmet komma att anpassas till rådande förhållanden vid vissa konserter.

”Gävle Konserthus och Gävle Symfoniorkester har ett stort ansvar, både som arrangör och arbetsgivare, och tar ytterst allvarligt på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. Det ska vara säkert att gå på konsert hos oss, men det ska även vara säkert att stå på scenen. Därför håller vi rekommenderat avstånd såväl på scen som i salong och publikfoajé” säger konserthuschef Örjan Hans-Ers.

En publikgrupp som berörs tydligt är de abonnenter som prenumererar på en specifik konsertserie. Under rådande omständigheter utgår abonnemangen från alla konserter under höstsäsongen. Istället släpps konserterna en och en och abonnenterna ges förtur till biljetterna. Konserterna livestreamas till allmänheten utan kostnad.

”Hösten ställer oss inför många prövningar och utmaningar. I dagsläget får vi ha en publik på max 50 personer och då är det självklart att vi i första hand erbjuder våra abonnenter möjlighet att se konserten live. Om den gränsen att ändras så är vi väl förberedda att anpassa oss efter de nya förutsättningarna. Musiken får inte tystna.” avslutar konserthuschef Örjan Hans-Ers.

Foto: Gävle Symfoniorkester/Chefdirigent Jaime Martín och Gävle Symfoniorkester Text:Redaktionen