Världsviolinisten Elina Vähälä

0
288

När Nordiska Kammarorkestern välkomnar publiken till en ny säsong görs det tillsammans med världsviolinisten Elina Vähälä och Brahms violinkonsert. Blott 12 år gammal debuterade Elina Vähälä som solist med symfoniorkestern i Lathi, Finland sen dess har det gått spikrakt uppåt. Hon framträder regelbundet med orkestrar över hela världen.

Vähälä är professor i violin vid Musikhögskolan i Wien och har tidigare haft samma tjänst vid Musikhögskolan i Karlsruhe. Hon är även grundare av organisationen Violin Academy, ett utbildningsprojekt för unga, särskilt begåvade finska violinister.

Utmärkande för Brahms violinkonsert är att orkestern har en ovanligt framträdande roll, vilket skapar en känsla av symfoni snarare än traditionell solokonsert. 

– Efter många, långa månaders uppehåll får vi äntligen möta vår älskade publik igen! Vad passar då bättre än en kärleksfull hommage till Romantiken? Här samsas syskonen Mendelssohn i bästa sämja med Brahms. Det en extra stor glädje att få presentera den enastående violinisten Elina Vähälä, som kommer till Sundsvall för första gången, säger Elisabet Ljungar, chef och konstnärlig ledare för Nordiska Kammarorkestern.

– Under rådande omständigheter gör vi tre kortare konserter – var och en utan paus – i Tonhallen. Allt för att ge en så trygg och säker upplevelse som möjligt.

Nordiska kammarorkestern turnerar i hela Västernorrland och gör gästspel nationellt och internationellt. Orkestern har rönt stora framgångar med sitt arbete för barn och unga och har alltid legat i framkant när det gäller beställningar av nyskriven musik, framförallt av svenska tonsättare. Nordiska kammarorkestern är en del av Scenkonst Västernorrland AB som ägs av Region Västernorrland och Sundsvalls kommun som tillsammans med Kulturrådet står för huvudfinansieringen. Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla bolagets verksamhet inom dans, film, musik och teater.

Foto: Nordiska kammarorkestern Text:Marie Tillman