Cellostjärna livestreamar i Gävle Konserthus

0
332

MOZART Serenad nr 9 (Posthornserenad)och TJAJKOVSKIJ Rokokovariationer livestramas av cellostjärnan Pablo Ferrández torsdag 17 september kl 19.00 i Gevaliasalen i Gävle Konsterhus med Gävle Symfoniorkester.

Chefdirigent Jaime Martín som leder Gävle Symfoniorkester i ett program med musik av Wolfgang Amadeus Mozart och Pjotr Tjajkovskij, där celloekvilibristen Pablo Ferrández lyfter Rokokovariationerna till en ny nivå. Denna live stream kommer att genomföras med publik på max 50 personer. Pablo Ferrández föddes i Madrid 1991 och som 13-åring började han Escuela Superior de Música Reina Sofía för att studera med Natalia Shakhovskaya. Senare fortsatte han sina studier vid Kronberg Academy för Frans Helmerson. Ferrández har vunnit priser vid många internationella tävlingar som XV International Tchaikovsky Competition, V Paulo International Cello Competition och ICMA 2016 “Young Artist of the Year”. Han spås en lysande framtid och hyllas av kritiker som ”en av de bästa cellisterna” (Rémy Louis, Diapason Magazine). Pablo Ferrández har, sin unga ålder till trots, redan blivit ett eftertraktat namn hos dirigenter, andra musiker, orkestrar och konserthus över hela världen. Pablo Ferrández spelar på ”Lord Aylesford”, en Stradivarius från 1696 genom Nippon Music Foundations försorg. Pjotr Tjajkovskij lyssnade ofta på sitt inre, sin oroliga själ så fylld av konflikter, men i musiken kunde också han finna ro. Speciellt i de verk som inspirerats av Mozart. Ett sådant verk är Rokokovariationerna för cello och orkester, där den excellente spanske solocellisten Pablo Ferrandez får alla chanser att glänsa med sin oerhörda virtuositet och musikalitet.
Apropå Mozart så inleds konserten med hans nionde serenad, som i dag är känd som Posthornserenaden.