The Thin Line

0
263

Den 29 september 2020 öppnar den nya utställningen The Thin Line – Björn Persson på Naturhistoriska riksmuseet och visas till 11 april 2021.Med sina bilder av Afrikas vilda djur vill konstfotografen inspirera till engagemang och förändring för hotade djurarter.

 Det är mäktiga och vackra djur som porträtteras, utställningen visar 30 bilder, men deras framtid hänger på en skör tråd. Björn vill förändra situationen för de hotade djurarterna och har erfarenhet av att jobba med antitjuvskytte i Afrika. Idag vill han med sin kamera som ett vapen mana till förändring och engagemang. Under sitt arbete som viltvårdare fick han erfarenhet av de vilda djuren och lärde sig att närma sig dem på deras villkor.


“De ser starka ut, nästan ostoppbara,

men de vandrar på en tunn linje…” Björn Persson

Lejonet blickar bortåt långt i fjärran, elefanterna som ståtligt marscherar rakt emot betraktaren, den vita nordliga noshörningen som söker nära kontakt och geparden – som ser närmast filosofisk ut där den sitter och spanar ut över savannen.
– Varje djur, varje levande varelse har sin personlighet, karaktär och emotionella behov, säger konstfotografen Björn Persson.

– Man skulle aldrig porträttera en människa med teleobjektiv. Detsamma gäller när man fotograferar djur. För att fånga deras själ gäller det att komma nära. Eftersom jag har arbetat med viltvård i Afrika är jag bra på att läsa djuren. Jag vet när det är läge att nära sig, eller att backa.

Konstverken dramatisera djurens storslagna skönhet och är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag.

– Vi är väldigt glada och tacksamma att vi fått möjligheten att visa The Thin Line –på Naturhistoriska riksmuseet, berättar Claes Enger, projektledare för utställningen.
Fantastiska bilder kombinerat med ett viktigt budskap kring biologisk mångfald. Vi öppnar nu upp museet för fler besökare och utställningen kommer att vara en av höstens stora nyheter.

Utvalda verk i utställningen kompletteras med Björns berättelser via audioguide. Ett urval av bilderna kommer också att kunna ses i en digital utställning på museets webbplats.

Björn Persson är född 1972 och uppvuxen i Helsingborg, numera bosatt i Stockholm. Han är en internationellt omskriven konstfotograf som uppmärksammats med ett flertal prestigefyllda utmärkelser. Under många år har han rest runt i olika delar av världen och bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter, isbjörnarnas smältande habitat och snöleopardens krympande hemvister. 2018 släppte han boken The Real Owners of the Planet, och nu är han även aktuell med uppföljaren Beauty Will Save the World som kommer lanseras under den nya utställningen på Naturhistoriska Riksmuseet.