Klas Östergren – trilogin om vår samtid

0
538

Fyrtio år efter första delen, Gentlemen, och femton år efter den andra delen, Gangsters, avslutar Klas Östergren en av de mäktigaste romanbyggena i vår tid med, Renegater.

Östergren debuterade 1975 med romanen Attila, och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. Han har dessutom varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, samt författare till film- och tv-manus.

Vi befinner oss på en gård i Skåne nära havet, en smällhet sommar för några år sedan. En man kommer gående på en väg genom åkrarna. Det är Henry Morgan, nu en mycket sliten gestalt. Han har två ärenden: dels att söka upp den son han aldrig träffat. Dels att ge författaren ett uppdrag: att skriva en rapport om Svenska Akademien.Som så ofta i Klas Östergrens författarskap är detta bara en av flera historier som flätas i varandra. De tidigare delarna i trilogin behandlade varsin vapenaffär i den större skalan, och det gör även Renegater: den tvivelaktiga kampanjen för att sälja JAS Gripen till Sydafrika. Vi möter också ett myller av Östergrenska romanfigurer.