Karlskrona International Piano Festival 15-17 oktober

0
558

Karlskrona International Pianofestival hade sin första upplaga i Karlskrona 2019 och presenterade internationellt etablerade pianister bredvid unga lovande talanger i början av sin karriär. I år kommer festivalen att äga rum i ett mindre format, men är av ännu större betydelse då konstnärer världen över försöker hantera en utmanande livs- och arbetssituation till följd av den globala pandemin.


Förra året kom artister från Sverige, Polen, Storbritannien, Korea, Frankrike, Kina, Slovenien och Rumänien för att bjuda lokalpubliken på upplevelser. Festivalen bjöd på över 100 verk av 26 olika kompositörer över fem dagar. Bland annat firades 125-årsjubileet av Peter Tchaikovskys död med en konsert helt tillägnad hans verk, då sviten ’Årstiderna’ och den berömda första pianokonserten framfördes.

Nyskrivna verk Festivalen har som ett av sina teman att uruppföra ett nyskrivet verk och under öppningskonserten på konserthusteatern gavs världspremiären av ’Fantasi över en ton’ av den iranske tonsättaren Farhad Poupel, som reste ända ifrån Isfahan för att närvara vid premiären. Festivalen lägger även stor vikt vid att presentera musik av kvinnliga tonsättare och varje konsert innehöll verk av kompositörer som Valborg Aulin, Elfrida Andrée, Laura Netzel, Clara Schumann, Agathe Backer-Gröndall och Johanna Müller-Hermann. Festivalen mottogs mycket väl av publiken och i pressen med manga recensioner och artiklar i flera europeiska och svenska musiktidningar och online.

Social distansering Festivalens arrangörer är mycket glada över att Karlskrona Kommun och Musik i Blekinge hjälper till att genomföra detta evenemang även i dessa tider. Årets konserter kommer att äga rum under ett socialt distanserat format med konserterna livestreamade inför en liten närvarande publik.Pianisterna Peter Jablonski och Mats Widlund öppnar festivalen den 15 oktober med en hyllning till Beethoven och 250-års jubileet av Beethovens död med att framföra två av hans mest älskade sonater. Musik av Debussy, Scriabin och en världspremiär av ett nyskrivet verk av den franske kompositören Christian Schittenhelm avslutar kvällen.

Polskt besök Festivalen kommer även att gästas av två pianister från Polen: den ikoniska och legendariska Lidia Grychtolówna, en 92-årig pianist som fick internationell uppmarksamhet redan 1955 när hon vann pris vid Chopintävlingen i Warszawa (och som även nu för tiden övar fyra timmar om dagen och ger livestreamade konserter hemifrån under pandemin!) och hennes unga kollega Anna Hajduk som kommer att ge en konsert tillägnad sin landsman Frédéric Chopin. Den svenske virtuosen Sebastian Livonen kommer att framföra musik av Clara Schumann, Liszt och Prokofiev. 

Stort antal svenska musiker Arrangörerna ansåg att det på grund av pandemisituationen och resebegränsningarna var viktigt att involvera så många svenska musiker som möjligt och är mycket glada över att den svensk/kurdiska violinisten Brusk Zanganeh och cellisten Per Nyström kommer till Karlskrona för att framföra pianotrios av Shostakovich och Smetana tillsammans med Peter Jablonski.Festivalens konstnärliga ledare är den berömda svenska pianisten Peter Jablonski, som återvänt hem till Sverige efter att ha bott utomlands i 30 år, och hans partner Anastasia Belina, som är musikhistoriker, författare och artistmanager.

På bild: Peter Jablonski

Text: Anastasia Belina Foto: Renato Bianchini