Richard II och framtiden

0
381

Helgen den 9 – 11 oktober är det urpremiär för Richard II och framtiden på Långsjö teater. Den nyskrivna föreställningen av Ulf Peter Hallberg är regisserad av Maria Magdolna Beky Winnerstam.

Följ med på en personlig, humoristisk och egendomlig resa genom tid och rum, som innefattar renässansens mörker, murens fall 1989, Östra Europas nuvarande politiska dilemma och den härjande coronaepidemin, som därmed speglar vår samtid. Richard II och framtiden är en ärlig diskussion på blankvers om hopp, förfall och om konstens betydelse i ljuset av ett systemskifte.

OM FÖRESTÄLLNINGEN

En liten teater i London, stängd. Året är 1593. Utanför sprider sig pesten som en löpeld, en tredjedel av befolkningen ligger för döden. En oväntad besökare från framtiden dyker upp, en budbärare. William Shakespeare gestaltas av två skådespelare i den trupp han tillhör; Burby och Kempe. I den nedstängda teatern går de igenom texten till det som ska bli tragedin Richard II. Isoleringen bryts när Esther, en ung kvinna från Ungern på resa genom tiden stormar in. Hennes tankar och frågor väller över scenen. Hon berättar om stjärnklara nätter i Indien, Marlowes mord, Orbans Ungern, Pink Floyd och Tinder. Vilket budskap bär hon med sig från framtiden?

DÄRUTE DÖR VAR TREDJE MÄNNISKA; VID THEMSENS STRAND, LONDONS GRÄNDER: LIK. OCH VI TVÅ SPARKAR UT HENNE I NATTEN? HON VILL BARA VETA LITE MER. HUR SKA HON KLARA SIG? JAG BARA FRÅGAR (KEMPE UR RICHARD II OCH FRAMTIDEN)

I samband med premiären Boksläpp Richard II och framtiden fredag 9 okt 18.00 ARENAN, Dieselverkstaden – Fri entré.

BILJETTLÄNK: https://kulturbiljetter.se/evenemang/4758/richard-ii-och-framtiden-urpremiär

Boksläpp 9 okt 18.00

Ulf Peter Hallberg presenterar sin bok “Richard II och framtiden” i dialog med Europakorrespondenten Annika Ström Melin. De samtalar om pjäsen, Richard II, Shakespeare, Marlowe, Burby, Kempe och Esthers Ungern.

Om författarna

Ulf Peter Hallberg

Författare och teateröversättare, född i Malmö, bor i Berlin sedan 1983. Bland hans romaner finns Flanörens blick (1993/96), Grand Tour (2005), Europeiskt skräp (2009), Strindbergs skugga(2012/2019) och Berlin Transit – Det oavslutade (2019)2017 tilldelades Hallberg Letterstedska översättarpriset av Kungliga Vetenskapsakademien för sina Shakespeareöversättningar och 2018 Kellgrenpriset av Svenska Akademien.
 
Annika Ström Melin

Tidigare Europakorrespondent i Bryssel, har skrivit uppmärksammade böcker om Europa och världen: Européerna: arvet efter EU:s pionjärer 2005, Europas svaga hjärta: från Haag 1948 till Budapest 2014 (2014) och Världen sedan 1989 (2019).

Evenemangslänk: https://dieselverkstaden.se/evenemang/bokpresentation-richard-ii-och-framtiden/