Malmö Konsthall presenterar Hassan Sharif

0
264

Hassan Sharif var fram till sin bortgång 2016 en pionjär inom experimentell samtidskonst i Mellanöstern och skapade sina verk av billiga vardagsmaterial i protest mot en elitistisk konstvärld. Med vandringsutställningen Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist introducerar Malmö Konsthall ett unikt konstnärskap från en del av världen som svensk publik sällan har möjlighet att möta.

Hassan Sharif (1951–2016) föddes i Iran och växte upp i Dubai. Förutom studietiden i London under tidigt 1980-tal var han verksam i emiraten Dubai och Sharjah i Förenade Arabemiraten fram till sin bortgång. Sharif anses i dag vara en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer i regionen. Av yngre arabisktalande konstnärer ses han som en föregångare, men det är först nyligen som hans konstnärskap introducerats bredare i Europa. Vandringsutställningen Hassan Sharif: I Am The Single Work Arist är den hittills största och mest omfattade översikten av Sharifs arbete och hans första stora retrospektiva utställning i Europa.

Under sin livstid skapade Sharif en komplex och mångfacetterad uppsättning av verk som inkluderar teckning, måleri, performance, skulptur och installation. Samtidigt antyder utställningens titel, ett citat av Sharif, att hans konstnärskap kan ses som ett enda verk, eftersom han arbetade konceptuellt med varaktighet och repetition.

Sharif växte upp i en socialt och ekonomiskt omvälvande tid, präglad av upptäckten av olja i regionen under 1950-talet. Den kulturella och sociala utvecklingen det innebar speglas i många av hans verk. Tidigt utvecklade Sharif en kritisk röst: från tonåren fram till 1979 publicerade han satirteckningar om vardagsliv och politik i veckomagasinet Akhbar Dubai. Ett urval av dessa visas i utställningen, tillsammans med porträtt och självporträtt.

I utställningen visas drygt 150 verk, från de tidiga satirteckningarna och dokumentationerna av performance i Hattaöknen till skulpturala verk från hans sista levnadsår. Tyngdpunkten i utställningen ligger på skulpturer och objekt. Utställningen visades på KW Institute for Contemporary Art, Berlin, i vår och visas på The Musée d’art moderne et contemporain (MAMC)SaintÉtienne, våren 2021.