Beyond med GöteborgsOperans Danskompani direktsänds

0
258

Nu sänder GöteborgsOperan Beyond digitalt vid två unika tillfällen. Sändningarna är kostnadsfria och öppna för alla. De visar vårens Världspremiärav danskvällen Beyond – med snurrande golv, lyftkranar och hisnande flygningar – hyllades av kritiker och publik. Premiären var också en av de sista föreställningarna som gavs innan GöteborgsOperan stängde.

GöteborgsOperans Danskompani backar sannerligen inte för utmaningar. De har tidigare dansat på kraftigt lutande golv och med 3,5 ton lera.
Den 6 mars hade danskompaniet dubbel världspremiär med danskvällen Beyond – innehållande nya nervkittlande verk av Yoann Bourgeois (Hurricane) och duon Wang Ramirez (Au revoir). Under lång tid hade koreograferna och deras team tillsammans med dansarna arbetat fram banbrytande dans med extrema utmaningar för dansarna, bland annat flygningar och dans på ett hastigt, hetsigt roterande golv.

Några pressröster:
”Andlöst ser vi i båda styckena ett undergångsdrama, som går under huden.” (Tanz) ”Medryckande och väldigt vackert.” (Expressen)
”Dansen är underbar, stark och modig.” (Borås Tidning)
”Kusligt elegant.” (GP)
”Djärv chansning av Göteborgsoperans danskompani.”(SvD)

Vårens resterande föreställningar av Beyond ställdes in då GöteborgsOperan stängde all publik verksamhet den 12 mars, på grund av restriktioner gällande det nya coronaviruset. Men nu till helgen direktsänds två föreställningar, den 9 och 11 oktober, på GöteborgsOperans sajt gofilm.se. För alla, utan kostnad och inget inlogg behövs. En unik chans att se ett av den nutida dansens mest omtalade danskompanier. https://gofilm.se/

– Det känns fantastiskt att få visa Beyond för hela vår publik – både i Sverige och internationellt. Och att vi som danskompani får möta vår älskade publik igen, även om salongen är tom så vet vi att publiken är med oss. Kanske kommer vi att se fler och djupare dimensioner av de båda verken nu – verkligheten har förändrats på sju månader på ett sätt vi inte kunde ana inför premiären. I Beyond utsätts dansarna för starka yttre krafter som påverkar och sätter kropparna i rörelse, krafter som visar på människans sårbarhet inför naturlagarna. Det är två extremt spännande verk som inspirerar och utmanar kompaniets fantastiska dansare – och som jag hoppas många tar chansen att se, säger Katrín Hall, konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani.