Tolkning av Julia Frej på Uppsalas teaterhus ger Ulla Winblad nytt liv

0
286

Det är fem skådespelare och fyra musiker som nu tolkar Carl Michael Bellman på ett sätt som tidigare aldrig gjorts. Det är musikern, artisten och låtskrivaren Julia Frej som kommer ge Ulla Winblad ett nytt liv på teaterscenen

I vintras skrev vi om Bellman 2.0 världspremiär på Västmanlands teater. Nu flyttar 1700-talsgänget in i Uppsalas teaterhus. Musikern, artisten och låtskrivaren Julia Frej kommer återigen att kliva in i rollen som Ulla Winblad.

– Det går att applicera metaforen Ulla Winblad på så många kvinnor även i dag – hon är vacker, rolig, bra på att supa, fysiskt stark men samtidigt ägd av männen. Det känns fint att få ge henne kärlek på något vis, säger Julia Frej.

Bellmans klassiska visor och karaktärer får ett helt nytt liv i en mängd olika tolkningar i allt från jazz till rock och tango.

– Hans texter är en skatt. Man kan utläsa både berättelser om förlossningar och våldtäkter, men även hur över- och underklassen hade det för 200-300 år sen, det är jätteintressant. Att djupdyka i Bellmans verk är något jag unnar alla, säger Julia Frej