Världspremiär och favorit i repris med Gävle Symfoniorkester

0
222

Torsdag 15 oktober
Gävle Konserthus 19.00 (Även livestream)

När Johan Dalene spelade Bo Lindes violinkonsert med Gävle Symfoniorkester för ett par veckor sedan så gjorde han succé. Så, när den brittiska violinisten Chloë Hanslip var tvingad att ställa in sin medverkan vid konserten den 15 oktober, på grund av den pågående pandemin, så ställdes frågan till Johan Dalene om han kunde komma åter till Gävle för att spela Samuel Barbers violinkonsert, vilket  visade det sig att han gladeligen kan göra. Med ett nysläppt album i ryggen där Dalene spelar just Barbers violinkonsert så är det ett verk som sitter i ryggmärgen för honom. Dessutom uruppförs ”Romantiska Miniatyrer” av B. Tommy Andersson som är en svit bestående av fem orkestrerade orgelstycken tillkomna mellan 1982 och 2019 – i sin ungdom arbetade Andersson en hel del som organist och upplevde musikens betydelse i samband med både bröllop och begravningar. Tre av styckena är skrivna till bröllop och två till begravningar. Torsdagens konsert är slutsåld men kommer att direktsändas på internet.

Uruppförande – att spela musik för första gången
Att spela musik inför publik för första gången brukar kallas ett uruppförande. Musikhistorien är full av dramatiska, spektakulära uruppföranden. Ett av de mest kända är första framförandet av Igor Stravinskys balettmusik Våroffer i Paris 1913. Det blev helt enkelt kaos. Publiken blev upprörd över vad den fick höra och buade och skrek. Baletten blev förvirrad och Stravinsky själv furiöst arg eftersom ingen tycktes förstå vad han ville med sin musik. Idag anses Våroffer vara ett av 1900-talets mest betydande musikverk. 

När Carl Nielsens femte symfoni spelades i Stockholm första gången jämfördes musiken med ljuden från en ”kreatursmarknad”. Till och med Jean Sibelius hade ofta problem att finna nåd hos stora delar av publiken. Numera är han en av de allra mest spelade kompositörerna i landets konserthus!