PIANOKONSERT FRÅN FÖRRA SEKELSKIFTET

0
292

Lördagen den 24 oktober ger Norrköpings Symfoniorkester konsert för publik i De Geerhallen i Norrköping. Då får Beethovens sjunde symfoni samsas med ett unikt uruppförande av en pianokonsert som skrevs vid förra sekelskiftet. Mer än hundra år efter verkets tillkomst uruppförs nu den pianokonsert som den svenska tonsättaren Laura Netzel – född Pistolekors – komponerade under sina vistelser i förra sekelskiftets Paris.

Norrköpings Symfoniorkester under ledning av Ryan Bancroft kommer framföra verket i Norrköping den 24 oktober. Konserten kommer även streamas kostnadsfritt online och sändas vid senare tillfälle. Initiativtagare till projektet är konsertpianisten Peter Friis Johansson som även medverkar som solist vid flygeln.

Verket utgör med största sannolikhet den första svenska pianokonserten av en kvinnlig tonsättare och inför uruppförandet har Kungliga Musikaliska Akademien genom projektet Levande Musikarv och editör Klas Gagge producerat ett källkritiskt notmaterial som inom kort kommer tillgängliggöras fritt online. Förhoppningen är att verket ska bli en del av den svenska standardrepertoaren.