Scenkonst Västernorrland bjuder på ”kulturkalender” från hela länet

0
301

24 luckor fyllda med dans, film, musik och teater. Det erbjuder Scenkonst Västernorrland tillsammans med aktörer från det fria kulturlivet.
Vi vill lysa upp i länsbornas liv och samtidigt stötta det fria kulturlivet från Västernorrland, säger Kristoffer Berglund, teaterchef.

Den 1 december har Scenkonst Västernorrlands digitala julkalender ”Under rådande omständigheter” premiär. Bakom varje lucka väntar en kulturupplevelse. Bidrag från Norrdans, Film Västernorrland, Musik Västernorrland och Teater Västernorrland kommer att varvas med inslag hämtade från kulturskapare i och från länet. Bakom luckorna väntar bland annat Jacke Sjödin och Helen Sjöholm, Teater Soja, Ulrika Bodén och Cirkus Elvira.

– Nedstängningen av kulturlivet som den andra pandemivågen har orsakat slår hårt mot både medborgarna och kulturutövarna. En julkalender är ett bra format för att ge kulturutövare ganska fria tyglar, det blir en spännande mix och en fin present till alla länsbor när vi nu inte kan möta dem med våra vanliga föreställningar och konserter, säger Kristoffer Berglund, som är en av initiativtagarna.

Film Västernorrland bidrar med en spännande mix av kortfilmer. Filmerna har antingen producerats i länet eller av filmskapare med koppling till Västernorrland som exempelvis Erik Nylander, Tove Nowén, Klara Kristoffersson och Måns Berthas. Kalendern har fått namnet Under rådande omständigheter – en julkalender.

– Det speglar den kanske mest välanvända meningen vi möter just nu. Inställt, stängt och begränsat. Nu vill vi under rådande omständigheter sprida hopp, värme, ljus och kanske en och annan helt oväntad kulturupplevelse, säger Kristoffer Berglund.

Under rådande omständigheter – en julkalender publiceras 1-24 december i Scenkonst Västernorrlands youtube-kanal och på Facebook.

Scenkonst Västernorrland inrymmer Norrdans, Nordiska Kammarorkestern, Teater Västernorrland, Dans Västernorrland, Film Västernorrland och Musik Västernorrland. Vi ägs av Region Västernorrland och Sundsvalls kommun som tillsammans med Kulturrådet står för huvudfinansieringen och har som uppdrag att utforska och utveckla verksamhet inom dans, film, musik och teater. Vår vision är att beröra, inspirera och berika människor genom att skapa och erbjuda konstupplevelser i världsklass. För att ge näring till människors själar. För en bättre värld.