Kom i Julstämning med Nordiska museet

0
220

Nordiska museet är tillfälligt stängt men håller öppet digitalt, i museibutiken och utomhus på bakgården. Djurgårdsbesökare kan njuta av ett julbelyst museum i vinterkostym, julhandla i butiken och under helgerna värma sig med lokalproducerad äppelmust på bakgården. Framförallt flyttar spännande julvisningar och pysselworkshops hem till besökaren digitalt.

I år firar Nordiska museet jul på ett nytt sätt och ställer om sitt julprogram. Utställningarna är tillfälligt stängda för besök men under hela december bjuder museet på filmade visningar och julquiz med kluriga frågor. Varje söndag i advent blir det pysselworkshops i museets digitala kanaler med smarta tips på hur du kan vika egna adventsstjärnor, dekorera pepparkakor, skapa egna julklappar och snällare nyårssmällare. Allt görs av material som finns hemma och i naturen med inspiration från nordiska traditioner och museets samlingar. På nyårsafton bjuder museet upp till dans i en digital wienervalskurs.

Vi ställer om istället för att ställa in vårt julprogram och satsar på ett digitalt och generöst utbud. Vi hoppas kunna nå många besökare som kanske inte hade kunnat komma annars, säger Sara Källström, avdelningschef Publik, Nordiska museet.

Museet öppnar även upp museibutiken alla dagar från och med lördag 28 november fram till julafton med hållbara julklappar och noga utvalt hantverk från de nordiska länderna. Besökarna välkomnas in till museibutiken via museets nya konstportal ”Two Directions” skapad av konstnären Outi Pieski. Här kan man även se unika dekorationer som konstnären och modedesignern Martin Bergström tillverkat i återbrukat material till museets julgranar. 

Alla lördagar och söndagar fram till och med den 3 januari välkomnar en julstuga i Lusknäppen på bakgården. Här sker försäljning av lokalproducerade och handplockade produkter, varm äppelmust och pepparkakor.