Mobackes i Bollnäs bjuder in till amaryllisblommande cirkus

0
220

Får vi be om största möjliga tystnad… Cirkusen har kommit till Bollnäs! Alla de mytiska djuren och figurerna finns representerade. Manegen likaså, föreställningen ramas dessutom in av tusentals blommor. Välkommen till trädgårdscentret Mobackes årliga amaryllisutställning, just på temat cirkus. Magiskt, färgsprakande, ett stycke dubbel kulturhistoria. 

2018 fungerade rockabilly som tema. I fjol lydde rubriken ”Ifrån vaggan till graven”, med miljöer uppbyggda runt livets alla skeden. När Mobackes trädgårdscenter i Bollnäs i södra Hälsingland för femtonde året i rad bjuder in till storslagen, sagolik amaryllisutställning under namnet ”Circus Floristica” är den röda tråden just cirkus och tivoli. 

Ett 20-tal miljöer, för att inte säga berättelser, på det temat har byggts upp av de fyra floristerna Anneli Arvén, Kerstin Sundberg Melin, Teres Nikanorsson och Ulrica Östling i trädgårdscentrets 700 kvadratmeter stora växthus. Hästarna, lejonen, clownen, Starke Adolf, skäggiga damen, jonglörer, akrobater, ballonger, pausgodiset och alltså naturligtvis cirkusens arena och hjärta, manegen, är alla på det ena eller det andra sättet representerade. Autentisk rekvisita har lokaliserats och transporteras hit. Som den röda kraftmätaren Herkules, hämtad ifrån då det på riktigt begav sig i det mytomspunna cirkustältet. Det är på plats nästan möjligt att känna doften av popcorn, polkagrisens glada färger lyser upp. Men temat blommor tar ändå över showen. Över tusen snittamaryllis har använts i skapandet av miljöerna men även ett stort antal andra sorters blomster.

Planerandet inleds ett halvår innan premiären i slutet av november, det vill säga då vårblommorna knoppades. Utställningen har överhuvudtaget vuxit ifrån år till år. Den sprakande amaryllistillgivelsen måste, med anledning av den höga ambitionsnivån, numera sägas vara en av landets stora julbegivenheter. Amaryllis och cirkus som kombinerat tema är dessutom dubbel kulturhistoria. Båda fenomens tillkomst räknas till 1800-talet. 

”Circus Floristica” pågår fram till i slutet av december med gratis entré. Bara det en både julklapp och nyårspresent inslaget i ett amaryllisdoftande paket.