Kanaljen lyfter konst av kvinnor

0
286

På självaste Luciadagen är det premiär för Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.

– På listan över de 100 mest betalda verken i världen finns bara 12 kvinnor och värdet av deras verk är endast några få procent av det totala. Det vill jag hjälpa till att ändra på, säger Helén Lindqvist, kvinnan bakom galleriet.

Den digitala satsningen kommer minst sagt rätt i tiden, då många fysiska museer och gallerier stänger med anledning av striktare restriktioner, men Kanaljen är faktiskt inte en frukt av Coronapandemin.
­- Idén föddes redan i december 2017. Att starta som ett digitalt galleri har alltid varit planen, men redan under våren skapar vi fysiska events där konstnärliga uttryck blandas med musik, dans och akrobatik på spännande och oväntade platser i och kring Mariannelund. Det första är planerat till den 14 mars, avslöjar Helén som utlovar magi, värme och överraskningar.