Sven Ingvars firar 65 års jubileum och släpper nya singeln ”Röda trådens slut” – release 31/12

0
994

En suddig bild från en semester på Kanarieöarna på 1970-talet. En helt ny låt inspelad i skånska Vollsjö, detta märkliga 2020. Sven Ingvars tar till grepp över decennier på kommande singeln ”Röda trådens slut”.

Bilden från förr föreställer Sven-Erik Magnusson med en Super 8-kamera i San Agustin, Gran Canaria. Låten som nu fått bilden som omslag är sonen Oscar Magnussons och bandets signal om att nu kör dagens Sven Ingvars med full fart framåt in i 2021. Ett år som innebär att det gått 65 sedan den grupp han axlat manteln i efter pappa Sven-Erik bildades i värmländska Slottsbron.

– ”Röda trådens slut” beskriver att det går som en röd tråd genom livet och generationer, en tråd att plocka upp och fästa vid sitt hjärta, eller bara låta ligga orörd. Jag plockade upp den. Låten kommer ur ett sorgearbete, en slags inre dialog. Det är en låt med en text som i stort sett alla har erfarenhet av, vilket för mig är en stor tröst, att man aldrig är ensam i sorgen, säger Oscar i kärt minne av pappan, som gick bort i mars 2017.

”Röda trådens slut” släpps på nyårsaftonen, som för att understryka med kraft att nu ringer vi ut det dystra 2020 och trampar in i 2021, något mer hoppfullt! Kommande år bjuder även på ett annat jubileum. Det är då 50 år sedan Sven-Ingvars gav ut sitt hyllade album ”Sven Ingvars i Frödingland”. Ett album där bland andra Östen Warnebring och Sven-Erik Magnusson tonsatt dikter av Gustaf Fröding. Den plattan återfinns även i boken ”Tusen svenska klassiker”.

Den nya singeln följer upp förra årets album ”Ingenting är som förut, allt är som vanligt” som var Sven Ingvars första nyinspelade på nästan 20 år, och blev en hyllad återkomst för det ikoniska bandet med den spektakulära historien.

För Oscar personligen innebar det den första utgivningen med honom själv i fronten, han hade då varit med i Sven Ingvars sedan 2006. Mottagandet från publiken var överväldigande och utsålda turnéer har sedan dess avlöst varandra. Nu kommer nästa steg.

Oscar säger inför 65-årsfirandet:

– Trots rådande omständigheter ska det bli otroligt spännande att kliva in i ett jubileumsår. Det finns så mycket att visa och prata om. Förhoppningsvis också mycket nytt för människor att upptäcka med denna orkester, och det ska vi verkligen försöka dela med oss av på olika sätt. Det finns faktiskt ett jubileum till att uppmärksamma, som ligger mig otroligt varmt om hjärtat, skivan Sven Ingvars i Frödingland fyller 50 år, bara det i sig är värt att fira, och på något vis ska så också ske. 

”Röda trådens slut” är skriven av Oscar Magnusson och spelades in av Christoffer Lundqvist i dennes studio i skånska Vollsjö. På Nyårsafton framför Sven Ingvars låten i TV4:s ”uppesittarkväll”.

Gran Canaria på 1970-talet, Österlen på 2020-talet. Röda trådar nystas upp genom tiden. Ett av landets mest folkkära band är återigen tillbaka på allvar.