Operan Play sänder Nyårsgala

0
299

På Operan Play, Kungliga Operans digitala scen, kommer årets Nyårsgala att sändas på nyårsafton med ett program som bjuder på opera och balett. Kungliga Operans Nyårsgala blir tillgänglig kostnadsfritt på operanplay.se för alla i Sverige.

Birgitta Svendén, vd och operachef: ”Vår traditionsenliga nyårsgala går för första gången i historien ut i hela Sverige via vår streamingtjänst. Det känns otroligt fint att vi kan möta det nya året tillsammans med en mycket större publik än vanligt. Och för mig är det viktigare än någonsin att vi kan lysa upp tillvaron för många människor och ge en stund med avkoppling och underhållning i dessa svåra tider.” Hon tillägger: ”För alla barn som sitter hemma erbjuder vi Det Magiska Huset – den bästa skärmtiden under julledigheten.”

Nyårsgalan innehåller ett pärlband av höjdpunkter ur den italienska operarepertoaren med hovsångarna Malin Byström och Karl-Magnus Fredriksson samt sopranen Sofie Asplund. Och några av Kungliga Balettens främsta dansare –  premiärdansarna Haruka Sassa och Dmitry Zagrebin samt 1:a solistdansaren Calum Lowden – framför balettinslag till vacker och stämningsfull koreografi. Alltsammans inramat av Kungliga Hovkapellet, under ledning av den internationellt välrenommerade Sian Edwards, som var den första kvinnliga dirigenten som blev engagerad vid Royal Opera House i London. 

Förutom satsningarna för barn och unga, fortsätter Operan Play under våren att sända Operans samtliga premiärer. ”Oavsett pandemi och nedstängning så ser vi Operan Play som en oerhört viktig utveckling till vår fysiska scen. Vi ser att många vill fortsätta delta i kulturlivet digitalt vilket också visades i undersökningen Svenskarna och internet 2020”, säger Operans kommunikations- och försäljningschef Catarina Falkenhav. Hon konstaterar: ”Operan Play är helt i linje med de nationella kulturpolitiska målen som säger att alla ska ha möjlighet att ta del av Kungliga Operan i olika kanaler och i olika former. Därför väljer vi att sända samtliga premiärer på Operan Play och utveckla streamingtjänsten vidare.”

Nu i december bjuder Operan Play förutom Nyårsgalan, även på en julkonsert och Kaija Saariahos oratorium La Passion de Simone samt Giacomo Puccinis populära klassiker La bohème. I avsnitt av Det Magiska Huset görs besök på Kungliga Baletten och på kostymavdelningen. Och under våren sänds nya avsnitt varje månad, bland annat ett avsnitt om en av världens äldsta orkestrar: Kungliga Hovkapellet.