Filippa Nilsson Kallheds och Hedda Hultmans masterutställningar – om att visualisera det humoristiskt alldagliga och en väg in i evigheten

0
167

Välkommen till Galleri Konstfack I och II på dubbelvernissage, torsdag 21 januari kl 1720

Filippa Nilsson Kallhed: Efter många år av konststudier som nu lett fram till min masterutställning har jag allt mer velat reducera mitt arbete och hitta tillbaka till den lekfullhet som en gång gjorde att jag fastnade för att utbilda mig inom fri konst. Denna känsla är utgångspunkten till de sju skulpturer som utgör utställningen Den alldagliga. Skulpturerna består av akrystal- och gipsavgjutningar av olika objekt som finns i min omedelbara närhet; en matvara från mitt kök, ett ofärdigt verk i ateljén, en del av min kropp. Dessa bitar har sedan sammanfogats i en intuitiv process där ologiska möten av objekt skapar nya kroppar med inspiration från konsthistorien, konsumtionskulturen och det humoristiskt alldagliga.

Hedda Hultman: Welcome to the exhibition Ägget som ledde in i evigheten/The Egg that Leads into Eternity. I would have given you a map but unfortunately, it was taken away, I am sorry! Although it is still possible to get the full experience of (1) as if (2) was present. Make sure to spend time with (3), movement can be beneficial if you are feeling stuck. I invite you to pay attention to (4) and aim for (5) as that could give you useful tools to move further. As I am well informed about the subject of matter feel free to ask questions during your stay. At last, to avoid stress remember that (6) might not be accomplished directly but (1) will linger for a few days which is absolutely normal and essential for (7). I hope you find what you are looking for.

(1) The Dark Red Door: Longing, seeking the right, lust. Reversed: Confusion, lost in spirals, mind over heart

(2) The Girl: To find comfort in being independent, afraid to be in charge of one’s own life, inferior

(3) The Dog: Unconditional love, feeling happy for and with others, platonic love, reversed: symbiosis

(4) The Horse: Nativity and longing, unrealistic dreams, to believe there’s only one path to happiness

(5) The Hole: Loss of control, curiosity, new doors open when others close

(6) The Mirror: See from different perspectives, to be in harmony and adapt to current circumstances, stand the ground

(7) The Hike: Willing to leave things even though it might hurt, believe that things will get better with time, knowledge through experience

Öppettider: 22 till 30 januari (stängt måndag 25). Tisdag–fredag kl 14–18, lördag–söndag kl 12–15. Max åtta personer i lokalerna åt gången.

Galleri Konstfack I och Galleri Konstfack II, Tellusgången 16 respektive 12, Telefonplan