Unik uppsättning inleder teatervåren

0
211

Vårens första premiär blir en helt ny teaterupplevelse. Relationsdramat Trädgårdsgatan har både repeterats in och presenteras genom det digitala kommunikationsverktyget Zoom. Premiär på Helsingborgs stadsteaters webbplats 20 februari.

Pandemin gjorde att ledningen för Helsingborgs stadsteater och teamet bakom förställningen Trädgårdsgatan fick tänka om. Resultatet blev en helt ny och unik uppsättning av det nyskrivna dramat med stark lokal förankring.

Sedan årsskiftet har skådespelarna Birgitta Rydberg, Evamaria Björk, Sasha Becker och Ulla Tylén under ledning av regissören Linda Ritzén arbetat hemifrån och helt digitalt. Var och en av skådespelarna har kopplat upp sig på det digitala kommunikationsverktyget Zoom och repeterat från sina egna hem. Det digitala formatet ger en annan närhet till skådespeleriet. Publiken kommer tätt inpå skådespelarnas uttryck och interaktioner som går rakt igenom rutan.

– Så nära kommer man inte på scen. Eftersom pjäsen handlar om vardagliga situationer så blir det som att få kika in hemma hos en handfull människor som försöker lösa olika problem. Det blir väldigt realistiskt, säger regissören Linda Ritzén.

Läs en intervju med Linda Ritzén här.

Föreställningen handlar om tre generationers kvinnor och deras mödosamma strävan för att få ihop vardagen med arbete, äktenskap och barn under 1970-, 2000- och 2020-talen. Nästan 50 år skiljer dem åt, men de förenas av sin längtan efter ett enklare och bättre liv. Trädgårdsgatan är även en skildring av ett splittrat Helsingborg och ett Sverige i förändring. I centrum för berättelsen står Birgitta, som när Arbetsförmedlingen omorganiserar blir arbetslös. Samtidigt får hon ärva sin mammas lägenhet på Trädgårdsgatan, en adress som bokstavligen delar Helsingborg mitt itu. I ett Norr och ett Söder. Här väcks minnena av mamma och mormor åter till liv.

I föreställningen möter vi Birgitta Rydbergs trassliga rollkaraktär från 2019 års Lillan-succé Knutpunkten och de kvinnor som format hennes liv. Denna fristående fortsättning är en varm och innerlig komedi med svärta, lokal förankring och hög igenkänningsfaktor.

Trädgårdsgatan premiärvisas digitalt 20 februari på Helsingborgs stadsteaters webbplats. Föreställningen är gratis.

I rollerna: Sasha Becker, Evamaria Björk, Birgitta Rydberg och Ulla Tylén
Av: Jörgen Dahlqvist
Regi: Linda Ritzén
Scenografi och kostym: Yvonne Eriksson
Maskdesign: Julia Westerlund
Ljusdesign och musik: Jörgen Dahlqvist