Djärva kompaniet Norrdans utvalt till årets Scenkonstbiennal

0
219

Verket Proxy med Norrdans har handplockats att delta i Sveriges största scenkonstfestival, Scenkonstbiennalen.

– Det är en ära och en glädje. För mig är Proxy en kärleksförklaring till publiken och dem som jag skapat verket tillsammans med, säger Martin Forsberg, koreograf och konstnärlig ledare.

Scenkonstbiennalens urvalskommitté har tagit del av nomineringar från hela landet och av dessa har nu ett fåtal valts ut. Däribland återfinns dansverket Proxy signerat Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg. Biennalen är en arena för alla genrer inom scenkonst och verkar för både allmänhet och bransch. Evenemanget arrangeras vartannat år av Scensverige, denna gång i semidigital form.

– Att tillsammans med scenograf, ljus- och kostymdesigner Chrisander Brun, kompositör och ljuddesigner SØS Gunver Ryberg och kompaniets dansare Leo, Nastia, Leila, Seung, Jade, Tomáš, Sam och Rebecka konstruerat ett verk som delvis genereras av publiken och dess vilda fantasier känns nästan som en dröm idag, säger koreografen Martin Forsberg.

Kompaniet, som grundades 1995, har sitt säte i Härnösand. Dansarna har hittat dit från flera olika platser i världen. Sydkorea, Tyskland och Ryssland, för att nämna några. I skrivande stund består kompaniet av elva danskonstnärer.

– Norrdans drivs av mötet med sin publik. Vårt uppdrag är att presentera samtida dans och koreografi för medborgarna i norra Sverige. Att bli utvalda till biennalen är därför ett kvitto på att bra dans och koreografi finns i hela landet. Som de flesta institutioner, vid festliga tillfällen, har vi därför firat med prinsesstårta och kaffemaskins-kaffe på förmiddagsrasten. Därefter fortsätter arbetet med uppdraget outtröttligt, säger den konstnärliga ledaren Martin Forsberg.

Norrdans fick också nyligen Svenska Teaterkritikernas Förenings Danspris 2020.