Premiär för KulturWKND 2021

0
233

Den fjärde upplagan av KulturWKND blir helt digital och gratis. I dag släpps de två första programpunkterna. Fram till och med 19 mars kommer det varje fredag klockan 12.00 släppas nya program på webben. Medverkande är bland andra ärkebiskop Antje Jackelén, sångerskan Jenny Wilson, författarna Patrik Lundberg och Klas Östergren samt skådespelarna Maria Kulle och Michael Segerström. 

Premiär 19 februari

Shakespeare – den absoluta sanningen med 123Schtunk
123Schtunk avslöjar allt och lite till om världslitteraturens kanske störste författare. På scenen står Lasse Beischer beredd att ta er med på en hejdlöst underhållande resa in i Shakespeares värld.

Författarsamtal med Patrik Lundberg
Patrik Lundbergs uppmärksammade bok Fjärilsvägen är en gripande skildring av uppväxten i Sölvesborg och en kärleksförklaring till en mamma som offrade allt för barnens liv. Samtalet leds av Marjan Svab, författare och journalist på Helsingborgs Dagblad.

Premiär 26 februari

Hur försvarar vi Sveriges demokrati?
Vi lever i en tid när demokratin utmanas på många håll i världen. Det blir alltmer uppenbart att det inte längre är ett styrelseskick som vi kan ta för givet. Hur försvarar vi demokratin i vårt eget land? Professorn i filosofi Jonna Bornemark leder ett samtal med riksdagens talman Andreas Norlén och f.d. ÖB Sverker Göranson.

HSO Encore I
Återupplev Helsingborgs Symfoniorkester framföra In C av Terry Riley. Musiken introduceras av konserthuschef Fredrik Österling samt Anders Cornelius och Lena Rönér från Helsingborgs Symfoniorkester.

Premiär 5 mars

Arg gubbe
När skådespelaren Michael Segerström för några år sedan kom ut som homosexuell, fick det stor medial uppmärksamhet. I monologen Arg gubbe får vi följa hans livslånga resa mot att våga ta klivet ut i ljuset och bejaka den han alltid varit. Föreställningen inleds med ett samtal mellan Johan Malmberg, kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad och Michael Segerström.

Författarsamtal med Klas Östergren
Författaren Klas Östergrens bok Gentlemen från 1980 betraktas i dag som en modern svensk klassiker. Berättelsens karaktärer återkommer i Gangsters från 2005 och i den Augustprisnominerade boken Renegater från 2020 som fullbordade en av vår tids främsta romansviter. Samtalet leds av förläggaren och kulturjournalisten Stephen Farran-Lee.

Premiär 12 mars

Varför är jag skådespelare?
I ett samtal med teaterchefen och regissören Kajsa Giertz, berättar skådespelaren Maria Kulle om varför hon valt att stå på scenen och framför kameran och vilka drivkrafter som krävs för att klara av det.

Ord som ger hopp
Ett samtal med ärkebiskopen Antje Jackelén om ordens hoppfulla kraft i en tid av kris och oro. Samtalet leds av journalisten, översättaren och programledaren Yukiko Duke.

HSO Encore III
Återupplev Helsingborgs Symfoniorkester framföra tredje satsen ur Ludwig van Beethovens violinkonsert. Violinsolisten Cecilia Zilliacus spelar en helt nykomponerad kadens skriven av finska Lotta Wennäkoski. Musiken introduceras av konserthuschef Fredrik Österling samt Anders Cornelius och Lena Rönér från Helsingborgs Symfoniorkester

Premiär 19 mars

Jenny Wilson och Helsingborgs Symfoniorkester
Möt den Grammisbelönade sångerskan, låtskrivaren, musikern och konstnären Jenny Wilson i ett samtal som leds av Jenny Petersson. Som avslutning på programmet blir det världspremiär när Jenny Wilson tillsammans med sju musiker ur Helsingborgs Symfoniorkester framför sin låt Opposition i ett specialarrangemang för KulturWKND av Karl-Johan Ankarblom.

Farsoter från förr
Just nu hålls världen som gisslan av en pandemi som än så länge inte tycks släppa sitt grepp. Men det är inte första gången vi människor drabbas av allvarliga farsoter. Antikvarien Pelle Johansson på Kulturmagasinet i Helsingborg och journalisten Tomas Nilsson på Helsingborgs Dagblad samtalar om hur vår stad drabbats genom århundradena. I programmet visas även ett inslag om Kolerakyrkogården på Råå söder om Helsingborg och om då pesten kom till Domsten, det lilla fiskeläget norr om staden.

Läs mer på webbplatsen kulturwknd.se. Programutbudet kommer att finnas tillgängligt året ut, med något enstaka undantag.