Mirga dirigerar Kungliga Filharmonikerna

0
248

Mirga Gražinytė-Tyla, eller kort och gott ”Mirga” för en hänförd musikvärld, gästar Kungliga Filharmonikerna.

Mirga Gražinytė-Tyla tycktes ha kommit från ingenstans när hon slog igenom över en natt för fem år sedan. Efter bara två gästspel hos City of Birmingham Symphony Orchestra utsågs hon 2016 till dess chefdirigent, och sällade sig till den rad av toppdirigenter som haft posten före henne: Sir Simon Rattle, Sakari Oramo och Andris Nelsons. Litauiska Mirga var då 30 år och en hel musikvärld har talat om henne sedan dess. 

Hon har i dag stående inbjudningar från världens främsta orkestrar, och hennes framträdanden beskrivs som elektrifierande. Men hon är mycket sparsmakad med gästspel. Nu dirigerar hon för första gången Kungliga Filharmonikerna. Hon leder orkestern i verk av Weinberg – vars spännande musik har återupptäckts på senare år, bland annat tack vare just Mirga, samt Beethoven och Dorothy Howell. 

Medverkar gör också den kinesisk-amerikanske pianisten Eric Lu (född 1997), som vunnit både Leeds Piano Competition och Chopin-tävlingen i Warszawa. Tillsammans med Mirga debuterar nu Eric Lu med Kungliga Filharmonikerna. 

Livesändning torsdag 25 februari kl 12.15 
(tillgängligt efteråt på Konserthuset Play)

Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr 4
Dorothy Howell Lamia
Mieczyslaw Weinberg Sinfonietta nr 1

Kungliga Filharmonikerna
Mirga Gražinytė-Tyla dirigent
Eric Lu piano