Livesänd premiär med Skånes Dansteater i Helsingborg

0
198

Skånes Dansteaters föreställning The View From Here får digital världspremiär på Helsingborgs stadsteater 5 mars. Det blir också startpunkten för ett flerårigt samarbete med den skånska dansinstitutionen.

– Skånes Dansteater är ett av Sveriges mest välrenommerade danskompanier. Ambitionen med vårt samarbete är att kontinuerligt kunna erbjuda högklassig danskonst även till Helsingborgspubliken, säger Kajsa Giertz, chef för Helsingborgs stadsteater.

Den 5 mars blir det livesänd världspremiär för Skånes Dansteaters senaste föreställning The View From Here från Storans scen på Helsingborgs stadsteaterInspirerad av Jean-Luc Nancys bok The Pleasure In Drawing har koreografen Tilman O’Donnell skapat en föreställning med åtta dansare och musikern Hendrik Willekens på scen. Föreställningen leker med begreppen entré och sorti. Den enkla handlingen att komma in på scenen – och att lämna den – sätts i fokus, spegelvänds och dirigeras om. Ett upprepat kommande och gående som utvidgar marginalernas rytm och drar in den till mitten av scenen. Dansföreställningen bjuder på en upplevelse som är ett lapptäcke av skisser och lager på lager av korsande linjer, av klotter och exakta individuella sångrader. Som i lika stor utsträckning kartlägger och stökar till.

– Vår ambition är att vara hela Skånes stolthet. Vi värdesätter högt detta samarbete som erbjuder regelbundenhet och möjligheter till relationsskapande. Vi längtar till att få erbjuda en mångfald av dansupplevelser på den magnifika scenen på Helsingborgs stadsteater, säger Mira Hellenius Martinsson, vd och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater.

The View From Here livesänds från Helsingborgs stadsteaters webbplats 5 mars klockan 19.00. Biljett köps i förväg. Det går inte att se föreställningen i efterhand.

Koreografi:Tilman O’Donnell
Musik: Hendrik Willekens
Ljusdesign: Thomas Zamolo