Fruängen blir utomhusmuseum i kvinnohistoria

0
242

Från Ellen Keys gata till Lina Sandells plan. I förorten Fruängen har alla gator och torg fått sina namn från framstående kvinnor. Fira 8 mars genom att lyssna till berättelserna om de historiska kvinnor som har gett gatorna i området dess namn.

Den 8 mars är det premiär för ”Fruar & Fröknar i Fruängen” i appen Storyspot. Tillsammans med DEA-föreningen gör vi Fruängen till ett utomhusmuseum i kvinnohistoria där du kan lyssna på 26 berättelser om de kvinnor som har gett gatorna sina namn. Ladda ner appen Storyspot, gratis där appar finns, och sök på Fruängen. Markeringar på kartan visar var det finns en berättelse att lyssna på.

Projektet är ett samarbete mellan Storyspot, Sveriges största plattform för muntligt berättande om platser, och DEA-föreningen som arbetar för att på olika sätt uppmärksamma kvinnors historia och skapande i kultur och samhälle. Innehållet i de olika ljudberättelserna bygger på det nu slutsålda häftet ”Fruar & Fröknar i Fruängen. En kvinnokarta” (Dahlberg-Duvander- Jarnling) som DEA-föreningen tidigare har gett ut. Det är också DEA-föreningens olika medlemmar som har läst in berättelserna om de 26 kvinnorna.

25 historiska kvinnor och en diktad gestalt visar oss ett Sverige där kvinnor började ta plats i det offentliga livet. Vi lär känna kvinnor som alla gjorde enastående insatser för flickors och kvinnors rätt att skapa sig självständiga liv. De såg till att Sverige blev mer rättvist.

Några av dem är:
Wendela Hebbe – Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist.
Kerstin Hesselgren -Den första kvinnan inom många områden, bland annat i riksdagens första kammare.
Doktor Karolina Widerström– Den första kvinna som blev läkare i Sverige och hedersdoktor i medicin, samt hälso- och sexualupplysare.

Gör din egen audio walk på plats i Fruängen eller lyssna från soffan. Gå din egen väg eller följ någon av de tre promenaderna som föreslås i appen.

Fruar & Fröknar i Fruängen är också en del av Tempo Dokumentärfestival som pågår 8-14 mars. Läs mer om den här: https://tempofestival.se/