Göteborgs 400-åriga historia i nytt praktverk

0
197

I år fyller Göteborg 400 år. Nu släpps boken Göteborg 400, ett storslaget praktverk på 400 sidor. Det är den mest omfattande fotobok om stadens historia som någonsin gjorts och utges i samarbete mellan Göteborgs-Posten, Göteborgs stadsmuseum och Bokförlaget Max Ström.

– Boken är en fin sammanfattning av stadens första 400 år. Den berättar om stadens utveckling och historia men med en närhet till göteborgarna som lyfts fram i bild och text. En bok som vi kommer ha anledning att återkomma till många gånger, säger Carina Sjöholm, museichef på Stadsmuseet.

Boken är en tidsresa som löper över 400 år – från det att staden fick sina stadsprivilegier av Gustav II Adolf ända fram till dagens dynamiska metropol. Utifrån hundratals Göteborgsbilder skildras flera aspekter av stadens historia. Bokens bilder kompletteras av Göteborgs-Postens Kristian Wedels berättelser, fyllda av fakta, iakttagelser och anekdoter. Det är den mest omfattande historiska fotobok som någonsin har gjorts om Göteborg.

– Stadsmuseet har bidragit med bilder ur museets stora samlingar och arkiv men också med kunskap om stadens historia, om olika företeelser och händelser, säger Carina Sjöholm.