Göteorgsoperans nya kostym

0
219

GöteborgsOperans streamade konsertserier rullar vidare. I”Den lille luffaren” och hans musik med premiär ikväll torsdag bjuder musikalartisten och skådespelaren Lars Hjertner på musik av Charlie Chaplin ur klassiska stumfilmer som Rampljus, Stadens ljus och Guldfeber.  
Och i lördagens kammarkonsert På sångens vingar varvas romantiska sånger av Felix Mendelssohn-Bartholdy med nyskrivna mellanspel, framförda av solisten Mia Karlsson och Klarakvartetten. 

Den här torsdagens nedslag i serien På parkett är en intim konsert om stumfilmens mästare med musikalartisten och skådespelaren Lars Hjertner – som bland sina många uppdrag på GöteborgsOperan spelat huvudrollen i föreställningen ”Charlie Chaplin – en lek med allvar” med premiär 2009. 

– För länge sedan hörde jag ett stycke musik på radion som jag kände igen och tyckte mycket om – men jag visste inte vad det var. Först när vi gjorde föreställningen begrep jag vem som skrivit musiken: Charlie Chaplin, som alltså var långt mer än en stumfilmsstjärna – han skrev en massa fin musik, säger Lars Hjertner, som numera har musiken han hörde på radion som ringsignal på sin mobiltelefon (The Terry Theme, ur Rampljus). 

Repertoaren i ”Den lille luffaren” och hans musik är komponerad av Charlie Chaplin och hämtad från filmer som Rampljus, Stadens ljus och Guldfeber. Förutom Lars Hjertner medverkar Per Larsson, piano och arrangemang, Tarina Lennartsson, klarinett och Kerstin Andersson, cello. 

  • ”Den lille luffaren” och hans musik direktsänds på gofilm.se torsdag 4 mars kl. 19 (kan även ses i efterhand) och varar i ca 35 minuter.

Lördagens kammarkonsert På sångens vingar erbjuder ett spännande möte mellan romantik och (post)modernism, i form av sångcykeln ... oder soll es Tod bedeuten?

Åtta omtyckta sånger (och ett fragment), komponerade av Felix Mendelssohn-Bartholdy på 1800-talet har fått nya mellanspel, intermezzi, skapade 1996 av Berlintonsättaren Aribert Reimann. 

Medverkande: sopranen Mia Karlsson och Klarakvartetten: Dieter Schöning (violin), Viveca Rydén Mårtensson (violin), Johanna Fridolfsson (viola) och Patrik Harryson (cello). De berättar följande: 

”Genom att binda samman sångerna med moderna intermezzi har Reimann skapat en helhet. Ena stunden är det skirt och drömskt med ljusa klanger, i nästa fartfyllt och konkret. Vi som ska framföra musiken tycker oss tydligt höra galopperande hovar och vinande vindar. Ibland är det trevande – vad är kärlek och vad är död? Reimann har använt Mendelssohns toner, men kastat om dem och skapat en väldigt speciell klangvärld. Lyssna gärna efter de små melodisnuttarna ur Mendelssohns sånger i de moderna mellanspelen!” 

  • På sångens vingar direktsänds på gofilm.se lördag 6 mars kl. 12.30 (kan även ses i efterhand) och varar i ca 28 minuter.