Frövifors Pappersbruksmuseum: Tapeter – en del av vårt kulturarv

0
153

Frövifors Pappersbruksmuseum – Årets Arbetslivsmuseum 2021 – eftersöker tapeter från alla tider; 1700-tal eller 2000-tal, i varierande skick; fragmentariska eller i rullar, i allsköns mönster och färger; skrikiga eller grå, i olika format; bårder eller våder, allt är av intresse. ”Tapeter är en del av vårt gemensamma kulturarv”, betonar Frövifors Pappersbruksmuseum.

”Temat tapeter är en så spännande utgångspunkt, när vi vill berätta om papprets existens i människors liv genom historien, att vi inte kan lämna det efter 2020 års sommarutställning”, skriver Frövifors Pappersbruksmuseum i sin efterlysning av tapeter och andra tapetföremål.

Museet vill sätta ljuset på papprets förvandling, inte bara från småskaliga handpappersbruk till stora pappersfabriker, utan även som det material vi människor fått en personlig relation till under årens gång. Tapeter berättar så mycket mer än vad ögat först kan se. Inte bara mönster säger mycket om sin tid, färgerna som mönstret är tryckt med och pappret de är tryckta på finns där som artefakter från en annan tid. Dessutom finns det nästan alltid en personlig historia kring varje tapet. Vem minns inte sin barnrumstapet, eller första våden man satte upp själv, eller varför inte de i omoderna mönster hemma hos en släkting?

”Därför vill vi be allmänheten att lämna in sina tapeter till oss. Era tapeter är en del av vårt gemensamma kulturarv, något som vi på Frövifors Pappersbruksmuseum kommer fortsätta att uppmärksamma. Dels genom att visa insamlade tapeter i museets utställningar, dels genom att bevara dem för framtiden som en del av museets samlingar. Samla ihop och skicka in dina tapetsamlingar till oss”, manar Pernilla Hjelt – curator/museipedagog på Frövifors Pappersbruksmuseum.