Göteborgs teatrar skapar gemensamt produktionscentrum – med repetitionslokaler och framtida scener

0
206

GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Backa Teater, Folkteatern och Angereds Teater skapar ett gemensamt produktionscentrum på Hisingen. Samarbetet ger ökad hållbarhet genom gemensam logistik, magasin, verkstäder och repetitionslokaler. Dessutom planeras för framtida publika föreställningar i industriområdet.

GöteborgsOperan har sedan tre år haft sitt stora magasin ”Magget” på Sörredsvägen i Torslanda, strax väster om Länsmansgården. Efter att ha fått tillgång till större ytor har en gammal idé, ett samarbete mellan stads- och regionfinansierade scenkonsthus i Göteborg, äntligen blivit verklighet: ett produktionscentrum för teatrar, där man kan samnyttja resurser.

”Det här är ett unikt, ansvarsfullt och roligt samarbete som visar att teatrarna tar Göteborg stads och Västra Götalandsregionens ambitioner om hållbarhet på största allvar”, säger teatercheferna Christina Björklund (vd GöteborgsOperan), Björn Sandmark (vd Göteborgs Stadsteater), Lotta Lekvall (vd Folkteatern) och Lovisa Pihl (verksamhetsledare Angereds Teater).

Samarbetet omfattar GöteborgsOperan, som är huvudman och står för investering, planering och ombyggnation, och hyresgästerna Göteborgs Stadsteater inklusive Backa Teater, Folkteatern och Angereds Teater.

– Det känns spännande, efterlängtat och rätt med ett gemensamt och mer hållbart arbete. Konkret innebär detta en mängd samordningsfördelar där vi kan samnyttja existerande resurser: logistik från lokalen till de olika teatrarna kan samköras, det blir möjligt att dela på scenerier och rekvisita och verkstäderna, som idag används av GöteborgsOperan och Folkteatern, kan bli möjliga att användas av fler, säger Håkan Jönsson, fastighetschef på GöteborgsOperan.

Göteborgs Stadsteater har länge letat efter en ersättningslokal för sitt möbel- och dekorförråd på Ringön.

– Nu föll allt på plats. Med gemensamma krafter får vi mycket bättre förutsättningar att kunna ta ansvar för hållbarhet och arbetsmiljö. Dessutom kan detta lösa vårt behov av extra verkstadsresurser och repetitionslokaler vid produktionstoppar, säger Göran Henning, föreställningsteknisk chef på Göteborgs Stadsteater.

Angereds Teater har sedan många år hyrt in sig på Folkteaterns lager och ser fler fördelar:

– Det är värdefullt att vara en del i ett större sammanhang tillsammans med andra teaterscener i Göteborg och inte enbart jobba isolerat på varsin kant. Att ha anledning att mötas och hjälpas åt ger positiva synergieffekter, säger Ragge Erzmoneit, tekniskt ansvarig Angereds Teater.

Lager och logistik är basen i detta nya produktionscentrum på 13 800 kvadratmeter. Av ytan kommer cirka 1 200 kvadratmeter att bestå av två fristående scener, i första hand tänkta för repetitioner.

För repertoarteatrar med många parallella produktioner – där en repeteras på dagen och en annan ges på kvällen – är scentid en ständig bristvara. Dessutom är dagens produktioner ofta extremt tekniskt komplicerade och kräver repetitionstid i den tekniska miljön – till exempel dansverk där dansarna lyfts in med lyftkranar eller dansar på snabbt snurrande golvskivor. Fler repetitionslokaler frigör mer scentid i teatrarnas moderhus.

Långsiktigt – och framför allt när pandemisituationen är över – finns planer och godkännande för att scenerna även får användas för publik verksamhet. Det kan alltså bli föreställningar i det mindre formatet på en helt ny plats i Göteborg – mitt i ett industriområde. Den större scenen kan ge plats för publik upp till 350 personer.