Astrid Lindgren Memorial Award 2021 tilldelas Jean-Claude Mourlevat

0
213

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Han debuterade 1997 och har gett ut ett trettiotal böcker som översatts till närmare tjugo språk. Han rör sig gärna inom genrer som saga, fabel och fantasy. Berättelserna tar avstamp i litterära traditioner men gestaltar världar som inte liknar några andra. Han skriver för såväl yngre barn och ungdomar som för vuxna.

Juryns motivering:
Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.

Om Jean-Claude Mourlevat
Född 1952 i Ambert, en by i den franska regionen Auvergne. Bor idag utanför Saint-Étienne med sin familj. Jean-Claude Mourlevat inledde sin yrkesbana som lärare i tyska innan han skolade om sig och arbetade som regissör, skådespelare och clown i Frankrike och Tyskland. Det var teatern som ledde honom in i skrivandet och 1997 debuterade han som författare med bilderboken Histoire de l’enfant et de l’oeuf . Sedan dess har Mourlevat arbetat som författare på heltid.

Om författarskapet

Jean-Claude Mourlevat har ett variationsrikt och brett författarskap. Han skriver socialt inriktade romaner men rör sig gärna inom genrer som saga, fabel och fantasy. I varje ny bok överraskar han sina läsare genom att byta skepnad och använda oväntade berättargrepp. Referenser till klassiska verk, metaforer och liknelser kopplar berättelserna till nutiden. Kärleken till böckerna och litteraturen är en röd tråd i hans böcker. Det har kanske sin förklaring i att han tillbringade sin barndom i ett hem utan böcker. Jean-Claude Mourlevat växte upp i ett lantbrukarhem och var näst yngst av sex syskon. Han spenderade åtta år på internatskola där regimen var hård, lärarna stränga och hemlängtan och vantrivsel ständigt gnagde. I flera intervjuer har han vittnat om hur litteraturen då blev hans räddning.


Böcker i urval
L’Enfant océan (The Pull of the Ocean) som gavs ut 1999 fick stor uppmärksamhet och gjorde Jean‑Claude Mourlevat känd för en bredare internationell publik. I ett antal episoder får vi följa sju syskon, varav två är tvillingar, under deras flykt från ett hotfullt hem.

Den prisbelönade ungdomsromanen Le combat d’hiver (Winter Song) från 2006 är översatt till tjugo språk. I centrum står fyra föräldralösa ungdomar, elever i internatskolor med ett synnerligt hårt och förtryckande regelsystem.

Le chagrin du roi mort (2009) är en saga där ett helt folks överlevnad sätts på spel. Den utspelar sig på en fridfull ö någonstans i norr. När den älskade kungen dör hotas freden. Mod, offervilja och solidaritet sätts på prov i konfrontationer med ondska, barbari och krig.

I Jean-Claude Mourlevats senaste bok Jefferson, som utkom 2018, är huvudpersonen en igelkott som älskar att läsa. Oskyldigt anklagad för mord tar han till flykten och hans romanläsning får en livsavgörande betydelse.