Målningar av Peter Öhrnell på Bildmuseet

0
209

Den 24 april inviger Bildmuseet en utställning med målningar av Peter Öhrnell. Utställningen omfattar ett tiotal verk från de senaste åren, varav de flesta är helt nya.

”Naturen, säger man, och pekar. Där borta ligger den.”

Peter Öhrnells målningar är ett slags landskapsskildringar, men inte i konventionell mening. Motiven finns i gränssnittet mellan natur och kultur, den varken rent naturliga eller rent konstruerade zon där människans livsmiljö formas. I närmast abstrakta färgytor balanserar strukturer som antyder organiska landskap, arkitektur eller fragment av bostadsinteriörer. Buskar, moln, bergveckningar, snöhögar, håligheter, sly möter ett hus, ett tak, en fasad, en solstol. Starka, klangfulla färger i stadigt byggda kompositioner ger bilderna ett släktskap med musik. I utställningen på Bildmuseet visar Öhrnell nya målningar från 2018–2021.

­Peter Öhrnell (f. 1957) är uppvuxen i Kiruna, bor och arbetar i Linköping. Han har haft ett stort antal utställningar och offentliga uppdrag, och finns representerad i kommunala och regionala samlingar och hos Statens konstråd. Öhrnell har tidigare varit verksam i Umeå, där han förutom egen konstnärlig praktik bland annat undervisade på Konsthögskolan och Designhögskolan.

Utställningen Peter Öhrnell / Målningar visas på Bildmuseet 24/4 – 10/10 2021. Pressbilder.