1700-talet i fokus när Röhsska återöppnar

0
205

Idag slår Röhsska museet upp portarna för besökare igen. Och till helgen öppnar museets nya basutställning 1700-talets former.

Medan Röhsska museet har varit stängt på grund av smittskyddsrestriktioner har det varit full aktivitet på våning två, som kommer att öppnas igen i etapper. Först ut är nya basutställningen 1700-talets former, som öppnar på lördag. 

– När vi nu välkomnar publiken tillbaka är vi stolta över att kunna presentera en stor satsning med fokus på museets samling, säger museichef Nina Due.

1700-talets former utgår från museets rika 1700-talssamling där några av föremålen aldrig tidigare visats. Utställningens tre salar visar broderi, glas, figuriner såväl som hela rumsinteriörer.

Delar av våning två har varit stängt i mer än 20 år och 1700-talsutställningen har varit stängd i 10 år.

– I 1700-talets former har vi blandat helt nya utställningsrum med återöppnande av omtyckta favoriter. Vi hoppas att de som längtat i 10 år ska få kära återseenden men vi hoppas också genom ny form och nya föremål kunna få fler att upptäcka 1700-talet, säger utställningsproducent Jessica Sjögerén.

Importlagar gav svenskt konsthantverk möjlighet att utvecklas

Tidsperioden utgör starten på den moderna designhistorien men perioden har också en särställning inom svensk formhistoria. En särställning som beror på att rådande importlagar gav svenskt konsthantverk en unik möjlighet att utvecklas. Redan för hundra år sedan när Röhsska museet grundades påbörjades en omfattande insamling av föremål som idag utgör museets 1700-talssamling. Under den tiden idealiserades 1700-talet, något som projektgruppen som jobbat med utställningen sett som en spännande utmaning. 

På grund av rådande restriktioner blir det ingen sedvanlig pressvisning, men det går bra att boka en egen guidning eller intervju på plats. Pressbesök bokas via mejl till pnina.molin@kultur.goteborg.se

Residens Röhsska Kiyoshi Yamamoto pågår

Just nu pågår Residens Röhsska Kiyoshi Yamamoto. Residenset har tillfälligt gett nytt namn åt Wernstedthallen. I Yamamotohallen kan man följa arbetet som på grund av pandemin pågår på distans.

1700-talets former

Våning 2

Öppnar 24 april

Fakta: Återöppning och restriktioner

Öppningen sker med hänsyn till rådande restriktioner. Antalet samtidiga besökare kommer att vara begränsat för att undvika trängsel, och det kommer inte att erbjudas visningar eller andra fysiska programaktiviteter tills vidare.

Information om anpassningar, öppettider och pågående utställningar uppdateras kontinuerligt på museets webbplats Röhsska museet.