Oscars 2021 historiskt år – Nomadland vinner prisen årets film och bästa regi

0
180

Den 93:e Oscarsgalan blev en fest för mångfalden och kvinnorna. Nomadland tog hem pris både för bästa film, bästa kvinnliga skådespelare och bästa regi. Också Finland är med på ett hörn.

Prisutdelningen inleddes klockan 3 finsk tid och årets gala blev på många sätt annorlunda i år (scrolla nedåt för bildgalleri från galan). Nomadland blev som väntat den största vinnaren. Regissören Chloé Zhao, född i Kina har gjort historia. Hon är den första kvinnan med asiatiskt ursprung och den första kvinna med annan hudfärg än vit som vinner pris för bästa regi på Oscarsgalan för filmen Nomadland. Hon blev den andra kvinnan i historien att få priset som bästa regissör.

Under Oscars 93 år långa bana är Kathryn Bigelow den enda kvinna som vunnit i regikategorin – för The Hurt Locker (2008). Och fram till i år är det endast fem kvinnor som överhuvudtaget nominerats.

Mångfalden är i år överlag bredare än någonsin tidigare när det gäller Oscarskandidater. Flera svarta skådespelare och skådespelare och regissörer med asiatisk bakgrund samt kvinnliga regissörer var nominerade i år. Listorna har i årtionden dominerats av vita män.

Nomadland som skildrar omkringresande bostadslösa nomader i ett ojämlikt USA, var nominerad i alla de kategorier som utgör grundförutsättningarna för all filmkonst: manus, regi, foto, klipp och huvudroll.

Det var ändå Mank som hade flest nomineringar inför galan, hela tio stycken. Erik Messerschmidts film, som handlar om Hollywoods glansdagar och skapandet av den legendariska filmen Citizen Kane belönades för bästa foto och scenografi.