Välkommen till Röhsskas konsthantverksdagar

0
194

Välkommen att delta i Röhsskas konsthantverksdagar 6–9 maj. Kiyoshi Yamamoto kommer att presentera det arbete som pågår inom ramen för nyinstiftade Residens Röhsska och finns redan nu tillgänglig dör digitala intervjuer.

Röhsskas konsthantverksdagar, Residens Röhsska och Craft Days genomförs i år samtidigt och för första gången och med Konstnärsnämnden som gemensam samarbetspart.

– Tillsammans lyfter dessa tre händelser fram det samtida konsthantverksområdet i ett brett perspektiv. Med en gemensam invigning av Röhsskas konsthantverksdagar och Craft Days vill vi manifestera konsthantverket idag, säger Nina Due, chef för Röhsska museet.

Kiyoshi Yamamoto är den första mottagaren av det nyinstiftade Residens Röhsska. På grund av pandemirestriktioner kan han inte vara fysiskt på plats, men arbetar med projektet i sin studio i Bergen i Norge. Under Röhsskas konsthantverksdagar kommer han att visa upp de dräkter som han arbetar med i projektet. Samtidigt pågår delar av arbetet på Röhsska museet. Där kan publiken bland annat bidra till ett textilkonstverk som växer fram. Yamamoto har även formgivit en skissbok som delas ut till konst- och designstuderande. De kommer sedan att samlas in för att ingå i Yamamotos konstverk.

För att boka en digital intervju med Kiyoshi Yamamoto, mejla: pnina.molin@kultur.goteborg.se

Om Röhsskas konsthantverksdagar

Röhsskas konsthantverksdagar är ett av fyra årligen återkommande programkoncept som lyfter Röhsska museets huvudområden mode, konsthantverk, arkitektur och design. Arrangemangen genomförs i samarbete med externa parter, vilka tillför ett samtidsperspektiv och aktuell kunskap inom området.

Konsthantverksdagarna genomförs i år för första gången och arrangeras i samband med Craft Days och i samarbete med IASPIS, Konsthantverkscentrum och Konstepidemin.

Röhsskas konsthantverksdagar 2021 | Röhsska museet (rohsska.se)

Hela programmet finns på webben:

Aktiviteter | Röhsska museet (rohsska.se)

Craft Days program hittar du här. 

Om Residens Röhsska

Residens Röhsska ska erbjudas en formkonstnär som är verksam i någon av våra nordiska grannländer vartannat år.

Som Sveriges enda specialmuseum för design analyserar Röhsska museet den materiella och immateriella världen omkring oss med design, mode, konsthantverk och arkitektur som lins.

Residens Röhsska genomförs i samarbete med Iaspis – Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

Residens Röhsska Kiyoshi Yamamoto | Röhsska museet (rohsska.se)

Om Kiyoshi Yamamoto

Kiyoshi Yamamoto (f. 1982) har examen från Konst- och designhögskolan i Bergen, Escola de Belas Artes, Rio de Janeiro, Brasilien och Saint Martin’s School of Arts and Design, London, England.

Hans verk finns representerad bland annat på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, KODE Art Museums and Composers ’Homes i Bergen och på norska ambassaden i Brasilia. Yamamoto har haft ett antal separatutställningar, bland annat på Buskerud Art Center, Heimdal Art Association och Soft Gallery.

Yamamoto är just nu aktuell med tre utställningar i Norge: Broken Hearts are For Assholes, Galleri S12, YOU’RE PROBABLY WONDERING WHY I’M HERE, Hå Gamle Prestergård, RUŠKKODIT , 3,14 kunsthall, tillsammans med Britta Marakatt-Labba (SE), Hilde Hauan Johnsen (NO), Marie Skeie (NO), curerad av Malin Barth.

Fakta: Öppet med restriktioner

Museet håller öppet med hänsyn till rådande restriktioner. Antalet samtidiga besökare kommer att vara begränsat för att undvika trängsel, och det kommer inte att erbjudas visningar eller andra fysiska programaktiviteter tills vidare.

Information om anpassningar, öppettider och pågående utställningar uppdateras kontinuerligt på museets webbplats Röhsska museet.