Välkommen på en av Sveriges största jazzfestivaler New Sound Made

0
197

Våren smyger sig in i vardagen, solen har börjat tränga sig igenom vinterkapporna och känslan är ren längtan. En sådan känsla som bara förgyller hela kroppen och längtan till att våren ska brista ut i solljuset. Det finns en annan längtan just nu bland ca 70 musiker på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. En av Sveriges största Jazzfestivaler New Sound Made kör igång idag.

Den 5–7 maj sänds jazzfestivalen New Sound Made digitalt där 41 akter musicerar in våren i allas liv med blomstrande toner från den nya jazzgenerationen. Festivalen drivs helt av jazzstudenterna på skolan och har funnits sedan 2005. I maj tar ca 70 musiker tillsammans med publiken bakom skärmarna, ett gemensamt språng mot ljusare tider.

– Den mesta av musiken på New Sound Made speglar studenternas egen fria vilja att uttrycka sig. De flesta har valt att komponera egen musik eller att jobba med att utveckla formatet för sin musik. Så djupt glädjande tycker jag, speciellt i Coronatider, att denna generation av musiker väljer att utveckla sitt personliga konstnärliga uttryck, säger Lina Nyberg, lärare på KMH.

Vi kan försöka beskriva musiken med metaforer, känslor, färger och stilar men i slutändan handlar det inte om det. Det handlar om känslan när man nått förbi längtan och själv får uppleva det slutgiltiga ögonblicket, möta intryck och att ha förtroende i ovetande, som musikern Filip Öhman beskriver det.

– Idén med mitt projekt är att impulsen hos varje musiker i bandet ska få styra. Grunden i samspelet och kommunikationen som skapas i improvisatorisk musik ligger i att man måste lita på sina medmusiker. På så sätt skapar jazzen förtroende i det ovetande, säger Filip Öhman, musiker.

Längtan tas nu över av det slutgiltiga ögonblicket, knopparna har börjat blomma, vårsolen kramar om våra kroppar och den nya jazzgenerationen ger oss förtroende i det ovetande.

————————————————————

Vid intresse finns bildmaterial att tillhandahålla.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner