Malmö Konsthalls utställningar sommaren och hösten 2021

0
191

José Leonilson skapade sin personliga och poetiska vision under en tid av politisk och social omvälvning i sitt hemland Brasilien. Utställningen Leonilson – Drawn: 1975–1993 är den första stora retrospektiven av hans verk i Europa. Utställningen presenterar 250 verk från hans tidiga måleri fram till de intima broderier som han gjorde under de sista åren av sitt liv, efter att han diagnostiserats med AIDS.

Under mitten av 1980-talet var Leonilson (1957–1993) en av de ledande konstnärerna inom ”Geração 80” (80-talsgenerationen), en grupp som återfann “glädjen till måleriet” efter den tjugo år långa militärdiktaturens fall. Leonilsons konstnärliga verksamhet omfattar ett brett spektrum av uttrycksformer: målningar, textilverk och skulpturer. Verken präglas såväl av en finstilt poesi som en kritik mot traditionsbundna könskonstruktioner, det brasilianska klassamhället och dåtidens syn på homosexualitet. När Leonilson diagnostiserades med med AIDS 1991 började hans autobiografiska konstnärskap vittna om hans vacklande hälsa och tankar om döden.

Utställningen Leonilson – Drawn: 1975–1993 är producerad av KW Institute for Contemporary Art, Berlin, i samarbete med Moderna Museet, Malmö Konsthall och Serralves Foundation – Museum of Contemporary Art, Porto.

Utställningen visas på Malmö Konsthall som en del av World Pride 2021 i Malmö och Köpenhamn och är en del av Öppna Malmö, Malmö stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism 2020–2022.

Öppning för publik lördagen den 19 juni. Digital pressträff torsdagen den 17 juni kl 11–12 och digital vernissage fredagen den 18 juni kl 18–18.30. Mer info i separat pressmeddelande i slutet av maj.